ARFID

ARFID of Avoidant Restrictive Food Intake Disorder is een voedselinnamestoornis waarbij te weinig of te eenzijdig wordt gegeten. Men doet dit niet om mager te willen zijn maar omdat eten onaangenaam of moeilijk is. Hierdoor ontstaat er een tekort aan voedingsstoffen en soms over- of ondergewicht. Het kan ook de groei belemmeren. ARFID heeft een grote impact op het sociale leven. 

Er bestaan een aantal verklaringen voor het ontstaan van de eetstoornis:

  • Gebrek aan interesse: Andere zaken zijn interessanter of men heeft geen hongergevoel waardoor eten wordt vergeten.
  • Sensorische gevoeligheid: Eten gaat samen met veel verschillende prikkels: geur, smaak, textuur, temperatuur, geluid, ... Deze prikkels worden door sommigen als onaangenaam ervaren.
  • Traumatische ervaring met voeding: Verslikken, braken, ... maar ook lange tijd sondevoeding hebben gekregen kunnen een trigger zijn om ARFID te ontwikkelen. Hier speelt vooral angst voor mogelijke nadelige gevolgen van voedselinname een rol.

Omdat de begeleiding bij ARFID een grondige aanpak vraagt, ga ik zowel met de ouders als het kind aan de slag. De behandeling bestaat uit 3 pijlers:

  • De ouders en familie de nodige handvaten geven om hun rol in de thuissituatie goed op te nemen
  • Werken aan angsten rond eten 
  • Individuele eetbegeleiding in de praktijk

Afhankelijk van de vraag en de situatie worden een (kinder)psycholoog en logopedist mee ingeschakeld om de juiste omkadering te bieden tijdens de begeleiding.

Ikzelf heb veel ervaring met kinderen met ARFID en ook in onze thuissituatie word ik er dagelijks mee geconfronteerd. Het is een dagelijkse strijd die wordt gevoerd waarbij we dankzij veel doorzettingsvermogen en de juiste aanpak al enkele stappen voorwaarts hebben gezet. Ik wil deze kennis en ervaring gebruiken om jou of je familielid/vriend(in)/kennis hiermee verder te helpen.

Tarieven: zie tabblad TARIEVEN